Skip to content Skip to footer

İHBAR SÜRESİ

İhbar Süresi, süresiz iş sözleşmesi ile çalışanlar için geçerli bir bildirim sürecidir. Bu sürenin ne kadar olacağı kişinin iş yerindeki kıdemine göre belirlenmektedir.

İş sözleşmesinin feshi iki türde olmaktadır.

1- Belirli süreli iş sözleşmesinin feshi
2- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshi

Belirli süreli iş sözleşmeleri yapısı açısından süre sonunda kendiliğine sona ermekte olup, ihbar süresi şartı aranmamaktadır.
Belirsiz süreli iş sözleşmesinde ise sözleşmenin ne zaman sona ereceği belli olmadığı için ihbar süresi şartı bulunmaktadır.
4857 Sayılı Kanunu’nun 17.maddesine göre ihbar süresi çalışanın ilgili işyerinde çalışma sürelerine göre değişmektedir.

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
İş sözleşmeleri;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, feshedilmiş sayılır. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

İHBAR TAZMİNATI

4857 Sayılı Kanunu’nun 17.maddesine göre yukarıda bildirilen sürelere uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

İHBAR TAZMİNATININ ŞARTLARI

İşçinin ihbar tazminatı alabilmesi için aşağıdaki şartları sağlanması gerekmektedir;
1- Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olması
2- İşveren ve işçi tarafından haklı bir fesih sebebi olmamalıdır
3- Kanunu’nun 17.maddesine belirtilen sürelere uyulmadan sözleşmenin feshedilmesi gerekmektedir.

İşçinin ihbar tazminatı alamayacağı durumlar aşağıdaki gibidir;
1- İş sözleşmenin belirli süreli olması
2- İşçi tarafından fesih yapılması
3- İşveren tarafından haklı sebeple fesih yapılması
4- İşverenin işyerini devretmesi sonucunda

İŞ ARAMA İZNİ

Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.

Leave a comment

0539 654 59 68